Tuberkulos

Tuberkulos är en infektionssjukdom som orsakas av bakterien Mycobacterium tuberculosis. Denna sort av bakterie växer mycket långsamt men som kompensation har de en längre livslängd och under gynnsamma omständigheter kan den leva i åratal (smittskyddsinstitutet.se, senast uppdaterad 2010-08-18).

Historik

Under historien så har man sett att fattigdom och tuberkulos hör ihop. Detta eftersom att sjukdomen främst sprids i områden som där människor lever i fattigdom, men detta betyder inte att alla som drabbas av tuberkulos var fattiga, och som nämnt tidigare så är risken att bli smittad större vid trängre boenden med dålig ventilation vilket är vanligt i fattiga områden samt om immunförsvaret är lågt hos individerna. I fattigdom är det vanligt med undernäring, stress och överansträngning vilket kan leda till nedsatt immunförsvar.
 I västeuropa är det därför inte så konstigt att sjukdomen inte längre är ett lika stort hot som det varit förut. Vi har en mycket bättre levnadsstandard än vi haft under mitten av 1900-talet vilket gjort att sjukdomen inte längre är ett hot (Sjukdomars uppkomst - varför blir man sjuk? av Henrik Brändén, 2008 s. 57 – 66).

Smittspridning

Tuberkulos smittas via inandningsluften. En smittad person hostar upp små vätskedroppar (aerosoler) som sprider sig i luften. Sedan kan en icke-smittad person andas in bakterien och på så sätt bli smittad (smittskyddsinstitutet.se, senast uppdaterad 2010-08-18). Bakterien är för det mesta inte speciellt smittsam. Ofta brukar de som smittas ha levt nära inpå en redan smittad individ. Trånga utrymmen med dålig ventilation är ett exempel på en plats med större smittorisk (Sjukdomars uppkomst - varför blir man sjuk? av Henrik Brändén, 2008 s. 57 – 66).
 Bakterien kan i stort sätt angripa vilket organ som helst i kroppen t.ex. skelett, lymfkörtlar, njurar och tarm, men det vanligaste är att bakterien sätter sig i lungorna. Efter smittotillfället brukar det vanligtvis dröja två till fem år innan individen insjuknar. Individer med normala immunförsvar insjuknar vanligtvis inte, ca en av tio utvecklar sjukdomen. Däremot om en individ skulle ha nedsatt immunförsvar, diabetes eller hivinfektion så skulle risken att bli smittad vara mycket högre. Dock så är småbarn nästan aldrig smittsamma (smittskyddsinstitutet.se, senast uppdaterad 2010-08-18).

Bakteriens resa genom lungan

Om man har andats in tuberkelbakterien så kan den hamna i de hålrum (alveoler) i lungorna där utbyte av syre mellan luft och blod sker. Inne i alveolerna existerar en form av fagocyter som kallas makrofager. Om tuberkelbakterien stöter på en makrofag så sätter den sig aktivt fast vid denna. Sedan sänder den ut signaler in i makrofagen, signalen får denna att då äta tuberkelbakterien.
 Inne i makrofagen hamnar tuberkelbakterien i en membranbubbla. Makrofagen försöker precis som andra försvarsceller ta död på tuberkelbakterien genom att skicka ut nedbrytande enzymer. Dock är tuberkelbakterien väldigt motståndskraftig mot dessa aggressiva enzymer. En anledning är att cellväggen på tuberkelbakterien är ovanligt stark och tålig (Sjukdomars uppkomst - varför blir man sjuk? av Henrik Brändén, 2008 s. 57 – 66).

Kroppens immunförsvar reagerar då på två olika sätt:
 Till att börja med så bildas det lymfocyter som lätt kan känna igen de celler som blivit infekterade av tuberkelbakterier, så kallade t-mördarlymfocyter. T-mördarlymfocyterns uppgift är att hitta de celler som blivit infekterade, göra små hål i dem och skicka in ämnen i cellen som gör att cellen begår självmord.
 Det tillverkas även ett stort antal av celler vars uppgift är att känna igen och reagera mot tuberkelceller, denna cell kallas för t-hjälparcell. Om t-hjälparcellen hittar en makrofag som blivit infekterad av tuberkelbakterien så delar sig t-hjälparcellen i flera delar och bildar en rad av signalämnen. Signalämnena gör att makrofagen mer effektiv på att död tuberkelbakterier. Andra signalämnen från t-hjälparcellerna lockar till sig fler fagocyter och vita blodkroppar, vilket ytterligare ökar effekten att ta hand om bakterierna. En del signaler från hjälparcellerna får blodet att tillverka ett ämne som heter fibrinogen. Detta innesluter ibland infekterade makrofager och de bildas en så kallad tuberkel (Sjukdomars uppkomst - varför blir man sjuk? av Henrik Brändén, 2008 s. 57 – 66).

Sjukdom bryter ut

Om makrofagerna misslyckas med att döda bakterierna som infekterat dem så kan bakterierna växa, dela sig och sprida sig till flera makrofager. Där efter kan de spridas till nya platser i lungan för att nya tuberkler ska kunna bildas på fler ställen. Dessa fagocyter häller nu ut aggressiva ämnen som skadar den existerande vävnaden. De skickar även ut signalämnen som gör att närliggande kroppsceller begår självmord. Allt eftersom sjukdomen utvecklar sig förstörs lungan mer och mer. På de ställen som angrips ökar vätskehalten i lungvävnaden och på grund av detta så hamnar ofta bakterierna i vätskedroppar som den sjuke sedan hostar upp och bakterierna sprider sig i vidare luften. Med tiden bli skadorna på lungan allt större och med tiden så kommer individen att hosta upp blodigt slem som är rester av den förstörda vävnaden.
 Inte nog med detta, fagocyterna skickar även ut ett annat signalämne som stör kroppens reglering av ämnesomsättningen av fett vilket i sin tur leder till viktminskning. Detta leder även till feber och svettanfall.
 I västa fall kan bakterierna ta sig ut ur lungan och sprida sig med hjälp av blodet till andra organ i kroppen. Om detta sker är det så leder sjukdomen i störst sannolikhet till död.
Men som sagt så är det vanligast att sjukdomen aldrig hinner sprida sig så långt innan man hinner upptäcka den (Sjukdomars uppkomst - varför blir man sjuk? av Henrik Brändén, 2008 s. 57 – 66). 

Botemedel

Fram till mitten av 1900-talet kunde man inte behandla tuberkulos med någon medicin utan vila var det enda en tuberkulospatient kunde göra. Man byggde sanatorier i vackra naturområden för patienterna där de kunde koppla av och bara fokusera på att bli friska. Det fanns en del patienter vars sjukdom hejdades tack vare att deras immunförsvar fick bättre möjligheter att bekämpa sjukdomen. Anledningen till detta var nog för att patienterna fick näringsrik mat, avkoppling och vila.
 Idag använder vi oss av antibiotika när vi behandlar tuberkulos. Detta har man gjort sedan mitten av 1900-talet. Att kunna bota tuberkulos blev någonting stort. En sjukdom som från början tog livet av de flesta som drabbades eller så tog det åratal innan man tillfrisknat helt, blev nu en sjukdom som gick att bota med ett halvårs medicinering. Men precis som med många andra medicineringar så finns det nackdelar med antibiotika behandling av tuberkulos (Sjukdomars uppkomst - varför blir man sjuk? av Henrik Brändén, 2008 s. 57 – 66).

-       Det finns endast några få antibiotikaformer som fungerar mot tuberkelbakterien. Detta på grund av att tuberkelbakterien har en annan uppbyggnad jämfört med andra bakterier (Sjukdomars uppkomst - varför blir man sjuk? av Henrik Brändén, 2008 s. 57 – 66).

-       När man behandlar tuberkulos måste man ha en långvarig behandling (vanligtvis flera månader). Det som är riskabelt med långvarig behandling med antibiotika mot just tuberkulos är att om patienterna inte följer behandlingen ordentligt finns det en stor risk att bakterien blir resistent mot antibiotikan (Sjukdomars uppkomst - varför blir man sjuk? av Henrik Brändén, 2008 s. 57 – 66).

Vaccin mot TBC

Det finns ett vaccin mot tbc som dock har en begränsad effekt. Bacillus Calmette-Guérin –vaccin, men kallas för BCG-vaccin. Vaccinet skyddar bra mot de allra farligaste formerna av tbc, som vanligtvis bara drabbar småbarn
(www.1177.se , senast uppdaterad 2009-09-15).