Analys och Slutsats

Picture
http://www.globalis.se/Laender/Sydafrika/(show)/indicators/(indicator)/418/(country2)/254/(chart)/column
Innan vi började vår undersökning trodde vi att tuberkulos endast kunde smitta lungorna, men som det senare visade sig blev sjukdomen mycket farligare när infektionen når andra organ och där bland njurarna.


Som vi kan se i diagrammet till höger så är de röda markeringarna Sydafrika och de blåa Italien. De blåa syns knappt förutom om man tittar riktigt noga långt ner. De stiger inte mycket över noll och därför kan vi se skillnaderna mellan de olika ländernas tuberkulossmittade. 

Skillnaderna mellan Sydafrika och Italiens smittade individer är väldigt stora. Att hitta fakta om tuberkulossmittade i Italien var mycket svårt och de vi hittade var väldigt lite fakta detta medan Sydafrika var ett land med mycket fakta om sjukdomen samt många som var smittade. Anledningen till att det var så stor skillnad med informationen tror vi beror på att de som blivit smittade av tbc i Italien så snabbt blir behandlade samt att de har en så stor tillgång på antibiotika.
 Varför Italien knappt har några anmälda fall kan vara för att deras sjukvårdsystem är mycket mer utvecklat än Sydafrikas. Även utbildningen och informationen om HIV och AIDS är en stor bidragande faktor till varför Sydafrika har mycket större antal smittade.
 Vi har även hittat fakta som berättat att i Khayellitsha, en förort till kapstaden,  är det  ca 70 %av de som är tuberkulossmittade som också bär på hivinfektionen. Anledningen till varför så många HIV- smittade även har drabbats av tbc är att immunförsvaret är mycket nedsatt hos en HIV-smittad, vilket leder till att tbc lätt sprids.

De vi även kunde se var att mellan 2006 – 07 sjönk antalet döda/ hundra tusen sjönk siffran från 220/100 000 till 39/100 000. Vi kunde inte hitta någon specifik information om tuberkulos som skulle kunnat resultera i denna enorma skillnad. Anledningen till detta skulle kunna vara att folket i Sydafrika har fått bättre hygien och allmänt högre levnadstandar, men även att tillgången på antibiotika och information om smittad ökat genom någon eventuell kampanj. Dock undersökte vad som hade hänt samma år med antal döda per hundra tusen för HIV-smittade. Anledningen till varför antal dödsfall av tuberkulos sjönk så drastiskt mellan dessa år skulle alltså även kunna bero på att antal döda av AIDS sjunkit.

Tuberkulos insjuknar man även i p.g.a. att man blir smittad av sin omgivning och inte vilken levnadsstandard man har. Exempelvis skulle jag kunna tänka mig att antalet fall av KOL, diabetes eller dylikt är högre i Italien än Sydafrika, eftersom de är sjukdomar som påverkas främst av hur människan utsätter sin egen kropp.

Eftersom siffran av antal smittade i Italien inte är höga har det heller inte någon större inverkad på varken ekonomi, socialt eller politiskt i landet. Detta eftersom landet heller inte har många HIV-smittade, som har en stor bidragande faktor till antal tbc-smittade. Italien är ett välutvecklat industriellt land sen en tid tillbaka, vilket resulterar i att sjukvården och den allmänna välfärden i landet har varit relativt hög i landet. Detta har i sin tur byggd upp en bra grund för att landet inte ska råka ut för smittspridningar av sjukdomar genom bättre information och sjukvård.

Dock ser situationen annorlunda ut för Sydafrika. Eftersom landet är ett utvecklingsland och deras ekonomi inte är den bästa, har de heller inte råd att investera några stora summor pengar i medicin eller information om sjukdomar. Eftersom det även är så stort antal människor i Sydafrika som insjuknar är det många som får gå utan botemedel. Dessutom är rekommendationerna att äta antibiotikan i ca 6 månader för att bli frisk. Så om man skulle slarva med denna kan man istället bli ressisten för medicinen. En teori vi har är att en del börjat äta en antibiotika kur för sjukdomen, men sedan inte fullföljt att äta medicinen den rekommenderade tiden. Konsekvenserna av detta resulterar i att den smittade personen istället blir resistent mot medicinen.

En intressant upptäckt är att Sydafrikas president, Jacob Zuma, inte är någon bra förebild för smittspridning inom landet. År 2007 hade han sex med en ung kvinna han visste var HIV-smittad,

men de han sa till sitt försvar var att han hade duschat efter samlaget. Detta fall tyder på dåligt landets befolkning faktiskt är informerad om hur allvarligt HIV-viruset faktiskt är.

Självklart har tuberkulos stor påverkan på individen och den smittades familj, eftersom lungkapaciteten försämras och sjukdomen slutligen kan resultera i död.

Det första åtgärden för att stoppa spridningen är framförallt mer information om sjukdomen. Eftersom mer än 2/3 av de som har tbc även har HIV-smittan bör även informationskampanjer om den införas mer i Sydafrika.